O nama

Kvalitet

Proizvodi

Tehnička uputstva

Reference

Konkurs

Kontakti

FIM KANJIŽA

FIM Kanjiža, FABRIKA IZOLACIONIH MATERIJALA iz Kanjiže, osnovana je 1979. godine i predstavlja prvu fabriku ovakve vrste izgrađenu na bazi domaćeg znanja, domaće opreme i tehnologije.

Za proizvodnju izolacionih meterijala koristimo visokokvalitetni bitumen iz poznatih rafinerija regije koji omogućava izradu hidroizolacionih traka i masa najvišeg kvaliteta.

Osnovni proizvodni program našeg preduzeća se sastoji u proizvodnji hidroizolacionih materijala na bazi bitumena i to: hidroizolacionih traka i hidroizolacionih masa.

Sa proizvodnjom od preko 6 miliona m˛ traka i 4 miliona Kg hidroizolacionih masa godišnje, naša fabrika je za relativno kratko vreme postala najpoznatiji proizvođač regije. Osvajanje inostranih tržišta je uvek bio naš cilj, postavljen od strane poslovodnih struktura već na samom startu. FIM je već u fazi probnog rada uspeo da plasira robu u Italiju, Austriju, Nemačku, Irak i Belgiju, a 2006-e godine smo proširili ovaj krug sa novim klijentima u Australiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj itd.

Razvoj proizvoda i tehničko-tehnološke inovacije na kojima se zasniva današnja proizvodnja više od 100 proizvoda jesu rezultat razvojnog rada stručnjaka fabrike. FIM Kanjiža raspolaže modernom laboratorijom i dugi niz godina ostvaruje uspešnu saradnju sa naučnim ustanovama i drugim proizvođačima hidroizolacionih materijala. Maksimalno koristeći sve resurse i mogućnosti, izvršena je rekonstrukcija i modernizacija tehnoloških linija, i stalno vršimo usavršavanja u cilju da proizvodnja bude na evropskom nivou. U proteklom periodu pored hidroizolacionih traka i masa osvojena je proizvodnja i putnog bitumena FIM - PmB-a.

Postojeći proizvodni program dopunjuje se novom grupom proizvoda za termoizolaciju. 2004. godine izvršena su značajna ulaganja u opremu i pokrenuta je proizvodnja termoizolacionog materijala - EPS ploča po vrhunskoj tehnolohiji. Kapacitet proizvodnje iznosi 150.000 mł godišnje pri gustini stiropora od 15-30 kg/mł.

Ovi podaci jasno ukazuju na opredeljenje FIM-a, da se stalnim ulaganjem u razvoj i osavremenjavanje proizvodnje ostvaruje visok kvalitet i asortiman proizvoda.

Po toj orijentaciji FIM je jedinstven u svojoj proizvodnoj grani, o čemu svedoče brojni objekti izvedeni sa našim izolacionim materijalima. FIM primenjuje efektivan sistem menadžmenta kvalitetom i sistem upravljanja zaštitom životne sredine koji zadovoljava zahteve standarda ISO 9001:2000 i ISO 14001:2004, sertifikovan od strane Akreditacionog tela – YUQS i IQNet.

Tokom 2005. godine je usledila velika promena u radu i poslovanju Fabrike izolacionih materijala a.d. sa p.o.. NIS-Naftna Industrija Srbije kao većinski vlasnik firme je doneo odluku o prodaji svojih akcija, čemu su se pridružili i ostali akcionari FIM-a. Putem ponude za preuzimanje poznata grupa TEGOLA CANADESE, sa članovima GENERAL MEMBRANE, ISOLTEMA, TEGOLA CANADESE i TEMA je otkupila približno 90% FIM-ovih akcija i time je postala većinski vlasnik firme. Sprovedena privatizacija je značila veliki korak u razvoju privrednog društva za proizvodnju izolacionog materijala, koja je postala članica jedne svetske grupacije u ovoj oblasti proizvodnje. Otvorile su se mogućnosti za dalji razvoj svih aktivnosti FIM-a.

 

Prvenstveno je izvršena strukturalna reorganizacija firme, u cilju približavanja poslovanja svetskim standardima. Povećanje produktivnosti rada po radniku i težnja potpunom korišćenju instalisanih kapaciteta je postao osnovni cilj razvojne strategije.

Nakon sprovedene reorganizacije planiraju se značajna investiciona ulaganja, prvenstveno radi dalje modernizacije tehničkog, tehnološkog procesa. U cilju stalne spremnosti zadovoljenja svih potreba i zahteva kupaca planira se proširenje skladišnih prostora, kao i modernizacija i racionalizacija načina utovara i istovara robe. Pored stalnih ulaganja u proizvodni proces veliki naglasak se stavlja i na poboljšanje uslova rada i radne sredine ne samo u proizvdonim aktivnostima, već i pratećih delatnosti.